„Znowelizowany problem” momentu, od którego można skorzystać z prawa do zrzeczenia się odwołania – uwagi na tle nowego brzmienia art. 127a § 1 Kodeksu postępowania administracyjnego - Adamczyk, Marcin Krzysztof (Studia Prawnoustrojowe, 2023)
Aktywność legislacyjna ustawodawcy dotknęła również kodeks postępowania administracyjnego, który ustawą z dnia 26 stycznia 2023 r. o zmianie ustaw w celu likwidowania zbędnych barier administracyjnych i prawnych zmieniono z dniem 12 maja 2023 r. k.p.a., nadając nowe brzmienie m.in. art. 127a § 1 k.p.a. Instytucja zrzeczenia się odwołania od samego początku wywoływała wiele kontrowersji i wątpliwości prawnych, co do jej stosowania. Jedną z takich wątpliwości był moment początkowy, od jakiego można było złożyć oświadczenie o prawie do złożenia odwołania, co w praktyce sprowadzało się do interpretacji zagadnienia „w trakcie biegu do złożenia odwołania”, jakim posługiwał się art. 127a § 1 k.p.a. w brzmieniu przed nowelizacją. Pierwotna wykładnia spornego zagadnienia była rozbieżna, gdyż część sądów administracyjnych uważała, iż złożyć stosowne oświadczenie o rezygnacji z odwołania można dopiero w momencie rozpoczęcia biegu terminu do złożenia odwołania, a więc następnego dnia po odbiorze decyzji. Pojawiały się też inne stanowiska, które wprost wskazywały, iż oświadczenie można złożyć w tym samym dniu, w którym odbierze się decyzję, po zapoznaniu się z jej treścią. Niniejsze opracowanie jest próbą z jednej strony wskazania prawidłowej interpretacji art. 127a § 1 k.p.a., z drugiej odpowiedzi na pytanie, czy nowelizacja faktycznie była konieczna w związku z wypracowaniem stabilnej linii orzeczniczej, dotyczącej art. 127a § 1a. k.p.a.