Solidarność jako zasada systemu polityczno-prawnego – perspektywa Léona Duguita - Augustyniak, Malgorzata (Studia Prawnoustrojowe, 2024)
Celem artykułu jest zaprezentowanie idei solidarności koncypowanej przez francuskiego prawnika Leona Duguit (1859-1928). Przyjmuję, że idea ta pełni funkcję zasady prawa w rozumieniu, jakie nadał temu terminowi współczesny przedstawiciel teorii prawa Ronald Dworkin. Solidarność jest kluczową wartością dla całego systemu myślowego Duguita, który czyni z niej podstawę mocy obowiązującej norm prawnych. Ostatecznym celem tych norm jest harmonizowanie życia społecznego. Jest to również zasadnicza powinność instytucji państwowych, których rola sprowadza się do realizacji służby publicznej. W oparciu o zasadę solidarności Duguit proponuje też nową koncepcję własności jako funkcji społecznej. Koncepcja Léona Duguita wiązała się z wielkimi pytaniami epoki, w której powstała. Dotyczyło to szczególnie nowego spojrzenia na własność jako funkcję społeczną, która według Duguita miała odpowiadać potrzebom dynamicznie zmieniającego się społeczeństwa francuskiego w XIX wieku, dla którego ramy prawne ustalone przez Rewolucję Francuską i Kodeks Cywilny z 1804 roku przestały być wystarczające.