Pozycja ustrojowa Prezydenta Rzeczypospolitej oraz Prezydenta Republiki Portugalii na gruncie konstytucji z 1935 i 1933 r. – studium historyczno-komparatystyczne - Sobiech, Jan (Studia Prawnoustrojowe, 2023)
Celem artykułu jest zbadanie pozycji ustrojowej Prezydenta Rzeczypospolitej na gruncie konstytucji kwietniowej z 1935 r. oraz Prezydenta Republiki Portugalii na gruncie konstytucji z 1933 r. w oparciu o analizę prawnoporównawczą oraz historyczną, przede wszystkim z uwzględnieniem zakresu i charakteru ich kompetencji w powiązaniu z prerogatywami, a także sposobem elekcji obu głów państw. Autor skupia się przede wszystkim na uprawnieniach o charakterze wewnętrznym, pozostawiając na boku te związane z dziedziną stosunków międzynarodowych oraz obronnością i bezpieczeństwem państwa. Celem artykułu jest także poprawna klasyfikacja systemów politycznych funkcjonujących ówcześnie w Polsce i Portugalii. Wydawać by się bowiem mogło, że pozycje ustrojowe konstytucyjnych organów państwa powinny być skorelowane z istniejącymi w tych państwach systemami politycznymi. Konstatacja ta okazuje się jednak pozorna, zwłaszcza uwzględniając kontekst polityczny ewolucji oraz rzeczywistej pozycji obu głów państw, gdzie element ustrojowy silnie przeplata się z elementami faktycznego decyzjonizmu.