Regulacja odpowiedzialności prawnej za utrudnianie lub udaremnianie kontroli prowadzonej przez instytucje państwowe - Siermińska-Warczak, Celina (Studia Prawnoustrojowe, 2023)
Za czyn polegający na utrudnianiu lub udaremnianiu kontroli prowadzonej przez uprawnione instytucje państwowe sprawca może zostać pociągnięty do różnego rodzaju odpowiedzialności. Celem artykułu jest ukazanie zakresu regulacji prawnych, które tego typu zachowania klasyfikują jako przestępstwa, przestępstwa skarbowe, wykroczenia, wykroczenia skarbowe lub delikty administracyjne. W artykule dokonano analizy obowiązujących przepisów prawa w tej materii. Prowadzi ona do wniosku, że na przestrzeni ostatnich lat, liczba aktów prawych przewidujących odpowiedzialność za utrudnianie lub udaremnianie kontroli systematycznie rośnie. Warto rozważyć zasadność ustanowienia jednego czynu zabronionego, którego dyspozycja opisywałaby znamiona czynu zabronionego polegającego na udaremnianiu lub utrudnianiu czynności kontrolnych prowadzonych przez określone instytucje publiczne i zakwalifikować go jako przestępstwo lub wykroczenie.