Zbrodnia sądowa na księdzu Gebhardzie Heyderze i odpowiedzialność karna jej sprawców - Kulesza , Witold; Kulesza, Jan (Studia Prawnoustrojowe, 2023)
Celem artykułu jest przedstawienie skazania księdza Gebharda Heydera, który w czasie mszy w 1944 r. miał powiedzieć, że: „Wojna jest sądem karnym Boga dla narodów”, a „Niemcy muszą znowu powrócić do Chrystusa”. W czasie rozprawy sądowej dodał, że: „Wiara niemieckiego narodu w narodowy socjalizm jest najbardziej błędną drogą, jaką kiedykolwiek kroczył niemiecki naród”. Skazany na karę śmierci cudem przeżył, a po wojnie bezskutecznie zwracał się do prokuratury i sądu o ustalenie odpowiedzialności karnej swych prześladowców. Wymiar sprawiedliwości Republiki Federalnej uznał, że prokurator i sędzia, którzy współdziałali w skazaniu księdza nie popełnili przestępstwa, ponieważ stosowali wówczas obowiązujące prawo i nie byli świadomi, że czynią bezprawie. W III Rzeszy i na terenach okupowanych w czasie II wojny światowej zamordowanych zostało ponad 4000 księży katolickich. Większość z ofiar, bez sądu, zamordowano egzekucjach i obozach koncentracyjnych. W Starej Rzeszy katoliccy księża skazywani byli sądownie na karę śmierci przez Trybunał Narodowy (Volksgerichtshof).