Zmiana wynagrodzenia ryczałtowego przy robotach dodatkowych w ramach umowy o zamówienie publiczne - Bendorf-Bundorf, Maciej (Studia Prawnoustrojowe, 2024)
Celem artykułu jest analiza dopuszczalności zmiany umówionego wynagrodzenia ryczałtowego w sytuacji wystąpienia robót dodatkowych, których wykonawca nie był w stanie przewidzieć na etapie wyceny swojej oferty z uwagi na błędy w zawartej w Specyfikacji Warunków Zamówienia dokumentacji projektowej. Zasada niezmienności ryczałtowej metody wynagrodzenia wykonawcy nie posiada charakteru bezwzględnego. Wniosek taki można wyciągnąć na podstawie analizy poglądów przedstawicieli doktryny prawa cywilnego, jak również szeregu orzeczeń sądów powszechnych oraz Krajowej Izby odwoławczej, w których omawianą kwestię analizowano bezpośrednio na przykładach stosunków prawnych pomiędzy zamawiającymi a wykonawcami zamówień publicznych. Wydaje się, iż kluczowym warunkiem, od którego uzależniona jest możliwość zmiany wynagrodzenia ryczałtowego, jest to czy wykonawca w chwili szacowania zakresu koniecznych robót oraz ich wartości posiadał rzetelną informację odnośnie do przedmiotu zamówienia oraz rozmiaru swojego świadczenia. W sytuacji bowiem, gdy w danym zamówieniu publicznym zaistniała konieczność wykonania robót dodatkowych, których nieuwzględnienie w kosztorysie oferty wynikało z wad dokumentacji projektowej przedstawionej przez zamawiającego, przyjąć należy dopuszczalność podwyższenia wynagrodzenia ryczałtowego i zmiany umowy w sprawie zamówienia publicznego.