Pozycja prawna głównego księgowego jednostki sektora finansów publicznych i jej ewolucja - Czesyk, Dawid (Studia Prawnoustrojowe, 2023)
Główny księgowy jednostki sektora finansów publicznych to jedno z ważniejszych stanowisk w każdej jednostce, bez którego wykonywanie jej zadań jest niemożliwe. Zadania głównego księgowego obarczone są dużą dozą odpowiedzialności, w tym o charakterze prawnokarnym. Szczególną rolę sprawuje główny księgowy budżetu jednostki samorządu terytorialnego - skarbnik, którego działania rzutują na możliwości realizacji zadań publicznych na rzecz społeczności lokalnej. Celem artykułu jest przedstawienie pozycji prawnej głównego księgowego jednostki sektora finansów publicznych (dawniej jednostki budżetowej) i jej ewolucja na przestrzeni lat z uwzględnieniem restytucji samorządu terytorialnego. Przeprowadzona analiza rozwiązań prawnych wskazuje, że na przestrzeni ponad 70 lat ulegały one bardziej ewolucji niż rewolucji. Katalog zadań stawianych głównemu księgowemu z niewielkimi zmianami utrzymał się do czasów współczesnych. Ewolucję należy dostrzegać w zagadnieniach ustrojowych i wraz z restytucją samorządu terytorialnego, a także z wejściem Polski do UE.