Glosa aprobująca do wyroku Naczelnego Sądu Administracyjnego z dnia 30 czerwca 2023 r., sygn. akt III FSK 1475/22: - - Namieciński, Bartosz (Studia Prawnoustrojowe, 2023)
Niniejsza glosa odnosi się do problematyki postępowania w sprawie określenia wysokości opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi w przypadku niedopełnienia przez właściciela nieruchomości obowiązku selektywnego zbierania odpadów komunalnych. Głównym celem badawczym opracowania jest ocena obecnie obowiązujących regulacji prawnych związanych z koniecznością powiadomienia przez podmiot odbierający odpady komunalne o przyjęciu tych odpadów jako niesegregowane (zmieszane) odpady komunalne wójta oraz właściciela nieruchomości, jako przesłanki postepowania w sprawie określenia wysokości j opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi. W niniejszej pracy wyrażono aprobatę wobec stanowiska Naczelnego Sądu Administracyjnego, że za powyższe powiadomienie nie może zostać uznane zawiadomienie właściciela nieruchomości o wszczęciu postępowania administracyjnego. W wyniku przeprowadzonych badań potwierdzono, że obowiązek powiadomienia o niewłaściwej segregacji nie spoczywa na organie wykonawczym gminy, lecz na podmiocie odbierającym odpady komunalne. Powyższa kwestia ma szczególne znaczenie, ponieważ tylko prawidłowo dokonane powiadomienie o niedopełnieniu obowiązku selektywnego zbierania odpadów jest pozytywną przesłanką wszczęcia postępowania w sprawie określenia wysokości opłaty za gospodarowanie odpadami komunalnymi według stawki podwyższonej. W pracy zastosowano przede wszystkim metodę case study, uzupełnioną o metodę dogmatyczną. Analizie poddano obecnie obowiązujące ustawodawstwo polskie oraz orzecznictwo sądów administracyjnych w dziedzinie prawnopodatkowej.