Zapewnienie bezpieczeństwa energetycznego jako aksjologiczna podstawa regulacji prawnych oraz funkcja państwa wobec społeczeństwa i gospodarki - Ruczkowski, Piotr (Studia Prawnoustrojowe, 2023)
Celem niniejszego opracowania jest przede wszystkim zweryfikowanie hipotezy, zgodnie z którą zasada zapewnienia bezpieczeństwa energetycznego jest jedną z kluczowych konstytucyjnych podstaw aksjologicznych regulacji prawnych, jest zasadą prawa w ujęciu dyrektywalnym, a nie jedynie postulatem, oraz że zapewnienie bezpieczeństwa energetycznego stanowi jedną z kardynalnych funkcji państwa wobec społeczeństwa i gospodarki. Bezpieczeństwa energetycznego jest komponentem bezpieczeństwa państwa, stanowi jedną z gwarancji jego niepodległości i bezpieczeństwa obywateli. Zarazem jest jedną z normatywnych (dyrektywalnych) zasad systemu prawa, a co za tym idzie - jedną z konstytucyjnych wartości prawa, która powinna stanowić podstawę aksjologiczną przyjmowanych w państwie szczegółowych regulacji prawnych. Zapewnienie bezpieczeństwa energetycznego jest jedną z funkcji państwa, administracji publicznej oraz prawa wobec społeczeństwa i gospodarki. Podmioty tworzące i stosujące prawo powinny mieć na względzie konieczność zapewnia bezpieczeństwa energetycznego zarówno w odniesieniu do społeczeństwa, jak i do przedsiębiorców, dla których ma ono szczególne znaczenie, zwłaszcza w zakresie ciągłości dostaw paliw i energii oraz kosztów prowadzenia działalności gospodarczej.