DORA jako prawny instrument ochrony cyfrowego bezpieczeństwa rynku finansowego - Lichosik, Anna (Studia Prawnoustrojowe, 2023)
Artykuł ma na celu przybliżenie niezwykle aktualnej problematyki rozwoju cyfrowego rynku finansowego, który przy wykorzystaniu technologi informacyjno – komunikacyjnych, oferuje wiele korzyści ale może być także narażony na uciążliwe cyberzagrożenia. Prawodawca unijny postanawia o wprowadzeniu rozporządzenia DORA (ang. Digital Operational Resilience Act), w którym upatruje narzędzia mogącego znacząco wzmocnić bezpieczeństwo w zdigitalizowanym sektorze finansowym Unii Europejskiej. Przepisy rozporządzenia w założeniu powinny uprościć legislacyjną stronę finansów cyfrowych a jednocześnie przyczynić się do zwiększenia pewności prawa, powiązanej ze wsparciem dla spójności w zakresie nadzoru. Pomimo wielu wyzwań stawianych przed uczestnikami unijnego rynku finansowego, warto podkreślić, że działania te są konieczne dla stworzenia bezpiecznej przestrzeni do rozwoju cyfrowych usług finansowych, a jednocześnie powinny być kształtowane z uwzględnieniem zasady proporcjonalności i pomocniczości. Wyzwania stawiane przed podmiotami, które wykorzystują cyberprzestrzeń do świadczenia usług finansowych z pewnością obciążą je nowymi obowiązkami, jednak ryzyka związane z technologiami informacyjno - komunikacyjnymi niejako wymuszają potrzebę określenia zharmonizowanych standardów regulacyjnych również w zakresie wzmocnienia odporności cyfrowej systemów finansowych.