W trosce o klimat aktualnych i przyszłych uzdrowisk w Polsce – zagadnienia wybrane - Jachimowicz-Jankowska, Paulina (Studia Prawnoustrojowe, 2023)
Rozwój cywilizacji, a także otaczające środowisko atmosferyczne korzystnie lub niekorzystnie oddziałuje na społeczeństwo. Sytuacja ta ma wpływ na poszukiwanie miejsc o sprzyjających warunkach zdrowotnych. Na mapie Polski istnieją takie wydzielone obszary, które mają charakter prozdrowotny i proekologiczny. Są nimi uzdrowiska. Celem artykułu jest analiza i ocena regulacji prawnych odnoszących się do klimatu w uzdrowisku. Zaprezentowano podstawową siatkę pojęciową dotyczącą problematyki uzdrowiskowej. Rozważania oparto na badaniach dotyczących podejmowanych działań przez gminę w celu uzyskania bądź utrzymania statusu uzdrowiska ze szczególnym uwzględnieniem spraw klimatu. Kolejne zagadnienie to rola i znaczenie klimatu w kontekście różnych aspektów i składowych przyjętego w polskim porządku prawnym modelu statusu uzdrowiska. Omówiono ponadto program rządowy stanowiący wsparcie dla gmin uzdrowiskowych, który jest odpowiedzią na postępujące zmiany klimatu, tak w zakresie dostosowania się do zmian klimatu, jak i ograniczenia zmian klimatu. We wnioskach przyjęto, że gmina, na której ciąży obowiązek sporządzenia operatu uzdrowiskowego, którego integralną część stanowią przeprowadzone przez uprawnione jednostki badania niezbędne do ustalenia właściwości leczniczych klimatu, pomimo kosztów z tym związanych, podejmuje szereg działań w zakresie uzyskania lub utrzymania statusu uzdrowiska. Problem stanowią jednak niejednoznaczne kryteria dotyczące ustalenia właściwości leczniczych klimatu. Pozytywnie ocenia się program stanowiący wsparcie dla gmin uzdrowiskowych w zakresie proekologicznych inwestycji dotyczących klimatu.