Sprawność kontroli przedsiębiorcy – uwagi de lege lata i de lege ferenda - Hołda-Wydrzyńska, Anna (Studia Prawnoustrojowe, 2024)
Przedmiotem artykułu jest prawna regulacja dotycząca prowadzenia kontroli w sposób sprawny i niezakłócający funkcjonowanie przedsiębiorcy. Celem opracowania jest analiza przepisów przyjętych w rozdziale 5 ustawy z dnia 6 marca 2018 r. - Prawo przedsiębiorców, pt. Ograniczenia kontroli działalności gospodarczej, z punktu widzenia realizacji zasady sprawności postępowania kontrolnego, o której mowa w art. 52 ustawy. Autorka omawia reguły dotyczące prawidłowego informowania przedsiębiorcy o wszczęciu postępowania kontrolnego, limity czasu trwania kontroli, reguły czasu i miejsca trwania kontroli, a także zagadnienie zakazu zbiegu kontroli. Rozważania pogłębione zostały także o ustalenie istoty zasady proporcjonalności i jej znaczenie w kontekście budowania zaufania do władzy publicznej. Na tle dokonanej analizy polskiego prawodawstwa sformułowano postulat powstrzymania się od wprowadzania nowych wyłączeń oraz odstępstw od obowiązujących zasad kontroli oraz zaproponowano rozwiązania prawne, które mogłyby korzystnie wpłynąć na realizację zasady sprawności kontroli. Jak zauważono, obecne brzmienie przepisów, a także przyjęta praktyka obrotu, zasadniczo pozwalają twierdzić, iż przepisy de facto i de iure nie chronią przedsiębiorców przed nadmierną uciążliwością postępowania kontrolnego.