Karnoprawna ochrona interesu wierzyciela w obrocie gospodarczym na przykładzie mechanizmu odroczonej płatności - Kanarek-Równicka, Anna (Studia Prawnoustrojowe, 2024)
Artykuł podejmuje problematykę ingerencji prawa karnego w proces odzyskiwania należności przedsiębiorcy w przypadku sprzedaży towaru bądź usługi z odroczonym terminem zapłaty. Celem artykułu jest dokonanie analizy braku wykonania zobowiązania przez dłużnika oraz jego zachowania pod kątem prawa karnego, a następnie dokonanie oceny praktycznego zastosowania norm prawa karnego w obrocie gospodarczym. Artykuł zmierza do wykazania, że prawo karne obejmuje swoim zakresem ochronę interesów wierzyciela. Karnoprawna ocena braku terminowego wykonania zobowiązania koncentruje się jednak wokół osoby dłużnika, a dokładniej społecznej szkodliwości jego zachowania oraz wpływu tego zachowania na sytuację wierzyciela. Nie każdy przypadek braku zapłaty nosi za sobą znamiona czynu zabronionego. Istnieją bowiem przypadki, gdy brak jest podstaw do przypisania dłużnikowi odpowiedzialności karnej za niewykonanie przez niego zobowiązania. Niezależnie od możliwości zastosowania regulacji prawa karnego, na wierzycielu ciąży obowiązek weryfikacji sytuacji finansowej kontrahenta, wobec którego zastosował on sposób płatności z odroczonym terminem zapłaty. Działania organów ścigania nakierowane są bowiem na ochronę szeroko rozumianego interesu wierzyciela, w tym jego majątku. Wymusza to na wierzycielu podjęcie dostępnych mechanizmów cywilnoprawnych do ochrony przysługujących mu należności. Prawo karne posiada instrumenty zmierzające do zapewnienia ochrony interesu wierzyciela w przypadku, gdy zachowanie dłużnika wyczerpuje znamiona czynu zabronionego.