Implementation of the UN’s principles on effective interviewing and interroga-tion – perspectives for Poland and Lithuania (COST Action CA22128: IM-PLEMENDEZ) - Solodov, Denis; Laurinaitytė , Ilona (Studia Prawnoustrojowe, 2024)
Badania pokazują, że w sprawach karnych większość dowodów uzyskuje się poprzez czynność przesłuchania. W związku z tym skuteczne taktyki przeprowadzenia przesłuchań powinny być obecne w edukacji przyszłych prawników, policjantów, funkcjonariuszy organów ścigania. Zasady Méndeza dotyczące skutecznych metod przeprowadzenia przesłuchiwań i przesłuchań, przyjęte w 2021 roku pod auspicjami Organizacji Narodów Zjednoczonych, oferują alternatywę dla metod przesłuchania opartych na przymusie, podstępie i manipulacji. Zasady te promują komunikację, budowanie wzajemnych relacji i dążenie do uzyskania pełnych i wiarygodnych informacji. Autorzy analizują Zasady Méndeza, uwzględniając obowiązujące regulacje prawne oraz zalecenia europejskiej kryminalistyki. Głównym celem jest zidentyfikowanie korzyści wynikających z implementacji Zasad do polskiego i litewskiego postępowania karnego. Ponadto autorzy zwracają uwagę na potencjalne wyzwania, które mogą pojawić się w procesie implementacji wyżej wymienionych Zasad.