Rozważania o efektywności aktualnej karnej ochrony tajemnicy przedsiębiorstwa - Oczkowski, Tomasz Edward (Studia Prawnoustrojowe, 2024)
Celem artykułu jest analiza znaczenia gospodarczego informacji stanowiących tajemnicę przedsiębiorstwa oraz omówienie szczególnej i odrębnej ochrony prawnej tej sfery dóbr niematerialnych. Akcentuje się rozbudowane w Polsce przepisy dotyczące tego zagadnienia, ujęte w przepisach mających na celu zwalczanie nieuczciwej konkurencji między przedsiębiorcami. Nieuprawnione posiadanie, ujawnienie lub wykorzystanie tajemnicy innego przedsiębiorstwa jest aktualnie odrębnym czynem z zakresu nieuczciwej konkurencji. Część z tych zachowań jest nawet kryminalizowana jako odrębne występki. I artykuł niniejszy wskazuje również na to, że ochrona karna przed tego rodzaju zachowaniami nie będzie w wielu sytuacjach efektywna, akcentując przyczyny tej oceny.