Rytualny ubój zwierząt – rozważania prawne i etyczne - Wojnicz, Piotr; Charkiewicz, Mariusz (Studia Prawnoustrojowe, 2024)
Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie zjawiska rytualnego uboju zwierząt w świetle rozważań prawnych i etycznych. Autorzy opracowania przedstawiają biblijną genezę składania ofiar z żywych istot, ubój rytualny zwierząt w judaizmie (szechita) oraz w islamie (zebach). Po rozważaniach historyczno-religijnych autorzy dokonują omówienia uboju rytualnego zwierząt w świetle prawa międzynarodowego, powołując się m.in. na regulacje z Międzynarodowego Paktu Praw Obywatelskich i Politycznych, Rozporządzenia Rady (WE) nr 1099/2009 z dnia 24 września 2009 r. w sprawie ochrony zwierząt podczas uśmiercania, Konwencji o Ochronie Praw Człowieka i Podstawowych Wolności z 4 listopada 1950 r. oraz w świetle prawa polskiego. Autorzy konkludują, że ubój rytualny zwierząt jest kontrowersyjnym tematem do rozważań, a zagadnienie to należy rozpatrywać w kontekście historycznym i cywilizacyjnym.