Administracyjna kara pieniężna za naruszenie obowiązku rozliczenia wielkości emisji z instalacji w EU ETS – zagadnienia podstawowe - Łuczak, Konrad (Studia Prawnoustrojowe, 2024)
Ograniczanie emisji gazów cieplarnianych jest głównym celem funkcjonowania EU ETS, którego realizacja zależy m.in. od prawidłowego i terminowego wypełniania obowiązku rozliczenia emisji z instalacji przez ich operatorów. Celem tego opracowania jest scharakteryzowanie administracyjnej kary pieniężnej, która zabezpiecza wykonanie obowiązku rozliczenia emisji. Przeanalizowano więc zagadnienia dotyczące: naruszenia prawa i podmiotu podlegającego karze, wykonania obowiązku po terminie oraz wielokrotnego naruszenia obowiązku. Kara pieniężna za nierozliczenie emisji jest karą sztywną, nie można jej miarkować, nie można też odstąpić od jej nałożenia, nie dopuszcza się od niej wyjątków poza działaniem siły wyższej, a pomimo jej zapłaty i tak należy rozliczyć emisję z instalacji. Warunki oraz sposób jej nałożenia zostały precyzyjnie uregulowane w ustawie, są obiektywnie weryfikowalne i jednoznaczne, dzięki czemu jej nakładanie powinno odbywać się niemalże automatycznie. Cechy tytułowej kary pieniężnej uzasadniają stanowisko, że pełni ona głównie funkcje represyjną i prewencyjną.