Kadencja a termin pierwszego posiedzenia parlamentu. Rozwiązania polskie na tle konstytucji państw Unii Europejskiej - Woźnicki, Marek (Studia Prawnoustrojowe, 2024)
Celem artykułu jest porównania regulacji polskich dotyczących kadencji i pierwszego posiedzenia parlamentu w Polsce na tle rozwiązań stosowanych w innych państwach członkowskich Unii Europejskiej. W artykule dokonana została próba weryfikacji hipotez badawczych dotyczących oryginalności polskich unormowań dotyczących zróżnicowania formuł wyborczych w wyborach do Sejmu i Senatu, przy jednoczesnym powiązaniu kadencji Senatu z kadencją Sejmu, jak również czy polskie regulacje w zakresie ustalania terminu pierwszego posiedzenia parlamentu są typowe wśród państw Unii Europejskiej oraz czy zastosowany termin 30-dniowy pomiędzy dniem wyborów a dniem zwołania pierwszego posiedzenia parlamentu można uznać za zbyt długi. Powyższe hipotezy zostały zweryfikowane pozytywnie. Ponadto w artykule zawarto postulaty zmian polskich regulacji konstytucyjnych w tym zakresie.