Działalność gospodarcza o charakterze uzupełniającym na gruncie ustawy o podatku od towarów i usług – uwagi na tle orzeczeń Naczelnego Sądu Administracyjnego dotyczących podmiotów otrzymujących dotacje rolnośrodowiskowe - Skalimowski, Piotr (Studia Prawnoustrojowe, 2024)
Przedmiotowe opracowanie stanowi analizę dwóch odmiennych stanowisk w orzecznictwie Naczelnego Sądu Administracyjnego, które zarysowały się na kanwie spraw podatkowych podmiotów prowadzących działalność rolniczą, które jednocześnie działalność tę realizowały i podporządkowały przyjętym przez siebie programom rolnośrodowiskowym. Celem artykułu jest zbadanie, czy na gruncie ustawy o podatku od towarów i usług przesądzające znaczenie dla uznania statusu podatnika ma podjęcie działalności gospodarczej bez względu na jej rezultat, jak wynika to z językowej wykładni art. 15 ust. 1 u.p.t.u., czy też należy raczej badać jaki jest faktyczny charakter wykonanych czynności i kompleksowa ocena podejmowanych przez podatnika działań. Analiza ustawy o podatku od towarów i usług, Dyrektywy 2006/112/WE oraz orzecznictwa TSUE przemawia za stwierdzeniem, że prowadzenie działalności gospodarczej jedynie tytułem uzupełniającym (dodatkowym) w stosunku do wykonywanej jednocześnie, w ramach tych samych czynności, wiodącej działalności leżącej poza systemem VAT nie neguje statusu podatnika w rozumieniu ustawy o podatku od towarów i usług. Zarówno cel, zamiar jak i rezultaty podjętych czynności nie mają wpływu na ocenę podatkowego charakteru działalności gospodarczej, co wynika z literalnej wykładni art. 15 ust. 1 i ust. 2 u.p.t.u., oraz orzecznictwa Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej.