Glosa aprobująca do wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Olsztynie z 24 sierpnia 2023 r. sygn. akt II SA/Ol 409/23 - Kudrzycka-Szypiłło, Aleksandra (Studia Prawnoustrojowe, 2024)
Niniejsza glosa zawiera argumentację aprobującą stanowisko Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Olsztynie dotyczącą odmowy przeniesienia decyzji o pozwoleniu na budowę na nowego inwestora. Celem opracowania jest ukazanie niejasności przepisów prawa i rozbieżności interpretacyjnych dotyczących charakteru prawnego nieważności uregulowanej w ustawie o kształtowaniu ustroju rolnego. Opracowanie prowadzi do wniosku, że istnieją argumenty przemawiające za uznaniem tej nieważności za nieważność bezwzględną jak i względną. Ponadto z opracowania wynika, że pozwolenie na budowę zabudowy zagrodowej może być wydane jedynie na rzecz podmiotu, który daje gwarancję rolniczego wykorzystania nieruchomości.