Wpływ wykluczenia cyfrowego na rozwój e-doręczeń - Wach, Karol (Studia Prawnoustrojowe, 2024)
Celem artykułu jest znalezienie odpowiedzi na pytanie czy i w jaki sposób wykluczenie cyfrowe może wpłynąć na rozwój e-doręczeń w kontekście wdrażanie nowych technologii w procesie doręczania korespondencji. Podjęta została próba przeanalizowania zjawiska wykluczenia cyfrowego, w trzech wybranych jego aspektach. To: świadomość społeczna, dostęp do internetu oraz rozwiązania prawne. W każdym z tych obszarów dostrzegalne są potencjalne zagrożenia, które mogą mieć w mniejszym lub większym zakresie wpływ na rozwój i wdrażanie e-doręczeń. Proces ten napotyka, jak każda nowość, na pewne bariery. Rolą państwa powinno być więc dążenie do ich pokonania. Docelowo bowiem należy dążyć do całkowitego zastąpienia tradycyjnych doręczeń tymi elektronicznymi. Wdrożenie tej koncepcji nie będzie jednak możliwe bez wyeliminowania zjawiska wykluczenia cyfrowego.