Koncepcje nauki administracji w polskiej myśli administracyjnej XIX wieku oraz ich wpływ na jej współczesne ujęcie - Mielczarek-Mikołajów, Justyna (Studia Prawnoustrojowe, 2024)
Polska nauka administracji rozwijała się w XIX w., szczególnie w jego drugiej połowie, co było zasługą inspiracji koncepcjami niemieckich i francuskich uczonych. Przede wszystkim warto wskazać na poglądy A. Okolskiego, J.B. Oczapowskiego oraz F. Kasparka oraz T. Pilata, którzy jako pierwsi w nauce polskiej wyodrębnili zarówno pojęcie nauki prawa administracyjnego, jak i nauki administracji. W ich dorobku można odnaleźć zarówno prawnicze, jak i nieprawnicze ujęcia nauki administracji. Celem artykułu jest wskazanie wpływu głoszonych wtedy poglądów na koncepcje późniejszych i obecnych uczonych. Należy uznać, że omawiane poglądy wpisują się w klasyczne ujęcie nauki administracji, podzielane również współcześnie przez niektórych uczonych. Warto zauważyć, że samo pojęcie nauki administracji jest obecnie różnie rozumowane, dlatego przypomnienie tego dziewiętnastowiecznego ujęcia wydaje się być niezwykle istotne.