Nieuczciwa konkurencja w aspekcie wielkich wydarzeń sportowych - Wolski, Dominik (Studia Prawnoustrojowe, 2024)
Wielkie wydarzenia sportowe, do których zaliczyć można w szczególności mistrzostwa kontynentów oraz igrzyska olimpijskie i paraolimpijskie posiadają ogromny potencjał ekonomiczny. Potencjał ten jest wykorzystywany przez przedsiębiorców, w tym reklamodawców i sponsorów. Jednym z elementów prowadzonej w tym obszarze rywalizacji są także takie działania podejmowane przez przedsiębiorców, które mogą być kwalifikowane jako przejawy nieuczciwej konkurencji. Celem niniejszego artykułu jest omówienie najbardziej charakterystycznych działań podejmowanych w tym zakresie przez przedsiębiorców, co w szczególności dotyczy marketingu i reklamy oraz sponsoringu. Zagadnienia te omówione zostały na tle przepisów dotyczących zwalczania nieuczciwej konkurencji. W rezultacie przeprowadzonych rozważań oraz przeanalizowanych w tym zakresie przejawów nieuczciwej konkurencji, w opinii autora nie jest konieczna interwencja prawodawcy. Obowiązujące regulacje prawne charakteryzujące się znaczną elastycznością, należy uznać za wystarczające do zapobiegania ewentualnym czynom nieuczciwej konkurencji, także tam gdzie przedsiębiorcy działają w sposób niestandardowy.