Administracyjnoprawny charakter, status prawny i odpowiedzialność zastępcy wójta (burmistrza, prezydenta miasta) – wybrane zagadnienia - Romaniuk, Paweł (Studia Prawnoustrojowe, 2024)
Celem artykułu było poddanie analizie prawnej warunków kształtowania statusu i odpowiedzialności zastępcy wójta w gminie, co z punktu widzenia nie tylko judykatury, ale również i doktryny, wywołuje dość liczne spory i rozbieżne oceny. Zastępca wójta jest pracownikiem samorządowym, który jest zatrudniony w urzędzie gminy na podstawie powołania. Stosunek pracy zastępcy wójta przejawia się jednak brakiem stabilności zatrudnienia, uwzględniając możliwość odwołania go przez wójta w każdej chwili, w ramach przypisanej mu władzy dyskrecjonalnej. W pracy przeprowadzono weryfikację przesłanek formalnych, jakie powinien spełniać zastępca wójta oraz określono znaczenie roli, jaką powinien pełnić w gminie. Przybliżone zostały również dość istotne założenia de lege ferenda wprowadzenia m.in. do ustawy o pracownikach samorządowych, czytelnych i nie budzących wątpliwości uregulowań expressis verbis, w zakresie obowiązkowego powołania przez wójta swojego zastępcy i nadania mu konkretnych zakresów obowiązków.