Bezpieczeństwo religijne w II Rzeczypospolitej. Rozważania na kanwie ustaw z dnia 21 kwietnia 1936 r. - Nikołajew, Jerzy (Studia Prawnoustrojowe, 2024)
Podpisane w dniu 21 kwietnia 1936 r. dwie ustawy: o stosunku Państwa do Muzułmańskiego Związku Religijnego w Rzeczypospolitej Polskiej i o stosunku Państwa do Karaimskiego Związku Religijnego w Rzeczypospolitej Polskiej stanowią przykład właściwie zabezpieczonych przez władze państwowe interesów w zakresie bezpieczeństwa religijnego w relacjach z tzw. związkami wyznaniowymi mniejszościowymi. Ustawodawca wyraźnie określił granice ingerencji organów państwa w działalność wspólnot muzułmańskich i karaimskich na terytorium Rzeczypospolitej okresu międzywojennego. Zachowując wynikającą z Konstytucji Marcowej uprzywilejowaną pozycję Kościoła katolickiego w Polsce władze państwowe zapewniły także możliwość prowadzenia działalności religijnej pozostałym wyznaniom ale na innych zasadach. Celem artykułu jest wskazanie na specyficzne regulacje dotyczące relacji pomiędzy związkami wyznaniowymi a organami Państwa Polskiego w okresie tworzenia się nowej państwowości.