Problematyka ciężaru dowodu w świetle dowodu uzyskanego sprzecznie z prawem i możliwości jego procesowego wykorzystania - Szczechowicz, Jarosław Adam (Studia Prawnoustrojowe, 2024)
Celem artykułu jest omówienie zagadnienia dotyczącego problematyki ciężaru dowodu w postępowaniu cywilnym, skupiając się na procesie dowodzenia, polegającym na przytoczeniu twierdzeń o faktach, a następnie przedstawienie na ich poparcie odpowiednich środków dowodowych. Biorąc pod uwagę poglądy orzecznictwa i nauki, autor rozważa dyskusyjne zagadnienia, w tym problematykę dowodu uzyskanego w sposób sprzeczny z prawem (bezprawnego) oraz możliwości wykorzystywania takiego dowodu w postępowaniu cywilnym.