Nadużycie prawa – element modelu prawnego nieruchomości w ochronie środowiska - Czech, Ewa Katarzyna (Studia Prawnoustrojowe, 2024)
Model prawny nieruchomości w ochronie środowiska powinien być tworzony z uwzględnieniem tych jego elementów, które wpływają na jego prawidłowość, a poprzez to na wyniki badań, w których model ten jest lub będzie wykorzystywany. Z uwagi na to konieczne jest wprowadzenie w jego ramy nadużycia prawa w ochronie nieruchomości widzianej jako element środowiska. Wykazanie tej potrzeby i zobrazowanie wskazywanego nadużycia prawa stało się celem poniższych rozważań. Model ten bowiem wymaga ciągłej weryfikacji odpowiadającej zmianom norm prawa i ewolucji zachowań podmiotów prawa.