Prawo do prywatności pracownika w perspektywie work-life balance - Ziółkowska, Krystyna; Omieczyńska, Sandra (Studia Prawnoustrojowe, 2024)
W ostatnich latach zaczęto dostrzegać konflikt dwóch sfer życiowych pozostających ze sobą w ścisłej korelacji, jakimi są życie prywatne oraz życie zawodowe. Mimo, że są to dwie zupełnie sprzeczne płaszczyzny, bowiem jedna odnosi się do odpoczynku, relaksu, zaś druga do zarobkowania, pozostają od siebie zależne i brak zachowania równowagi pomiędzy nimi powoduje rozpad obu sfer. Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie korzyści z zachowania odpowiedniej równowagi pomiędzy tymi dwoma elementami, bowiem tylko ona pozwala zachować zdrowe, właściwe relacje rodzinne, a także efektywność, chęć samorealizacji i zadowolenie z wykonywanej pracy. Zarówno obowiązkiem, jak i zaleceniem dla pracodawcy jest pomoc pracownikowi w zachowaniu work-life balance, bowiem jego zachowanie ma bezpośredni i melioratywny wpływ na prowadzoną działalność gospodarczą, uzyskiwane zyski i ponoszone koszty. W tym celu ustawodawca wprowadził szereg regulacji prawnych ukierunkowanych na uelastycznienie systemu wykonywanej pracy, zapewnienie regeneracji sił pracownikowi i utrzymanie właściwych relacji rodzinnych. Zaliczają się do nich normy prawne odnoszące się do uprawnień rodzicielskich, w szczególności prawo do urlopów, a także nowa forma zatrudnienia jaką jest „praca zdalna”. Według przeprowadzonej analizy należy stwierdzić, iż efekty wdrożenia work-life balance przyczyniają się do poprawy relacji rodzinnych, redukcji absencji i rotacji kadry pracowniczej, samopoczucia pracowników, wzrostu ich motywacji, efektywności i produktywności, bowiem regularne odpoczywanie i regeneracja mają melioratywny wpływ na jakość wykonywanej pracy. Ponadto, zapewnienie pracownikowi przestrzeni prywatnej i poszanowanie jego prawa do prywatności przekłada się na bardziej zmotywowane i produktywne środowisko pracy. Zasadnym jest stwierdzenie, iż uelastycznienie pracy i pomoc w zachowaniu równowagi życiowej pracownika w rzeczywistości przekłada się na szereg korzyści dla samego pracodawcy. Zatem work-life balance jest koncepcją, której korzyści są dwustronne.