Minister właściwy ds. zdrowia w systemie zapobiegania i zwalczania chorób zakaźnych i epidemii. Ocena obowiązującego stanu prawnego - Jacek, Anna (Studia Prawnoustrojowe, 2024)
Zapewnienie jednostkom bezpieczeństwa zdrowotnego jest związane z koniecznością określenia przez ustawodawcę norm prawnych, których celem jest ochrona życia i zdrowia ludności przed zagrożeniami związanymi z możliwością zakażenia chorobami zakaźnymi i wybuchem epidemii. Celem głównym artykułu była rekonstrukcja przypisanych Ministrowi Zdrowia kompetencji związanych z zapobieganiem i zwalczaniem chorób zakaźnych i epidemii oraz weryfikacja kompetencji Ministra Zdrowia związanych z zapobieganiem i zwalczaniem chorób zakaźnych i epidemii w zakresie zagwarantowania jednostkom bezpieczeństwa zdrowotnego. Przeprowadzona analiza potwierdziła tezę, że kompetencje Min. Zdr. związane z zapobieganiem i zwalczaniem chorób zakaźnych i epidemii częściowo zapewniają jednostkom bezpieczeństwo zdrowotne. W odniesieniu do powyższego należy podkreślić, że akty normatywne stanowione przez Min. Zdr. zapewniają jednostkom bezpieczeństwo zdrowotne. Uwypuklić należy jednak, że rozporządzenia wydawane przez Min. Zdr. w szczególności określające ograniczenia praw i wolności obywateli w celu zapobiegania zakażeniom wirusem SARS-CoV. zostały wydane z przekroczeniem delegacji ustawowej określonej w postanowieniach art. 46a i art. 46b pkt 1-6 i 8-13 ustawy o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń. Oceniając pozostałą działalność Min. Zdr. m.in. komunikaty, wytyczne oraz zalecenia należy stwierdzić, że jest przejawem działalności informacyjnej kierowanej przez Min.Zdr do podmiotów w celu przekazania informacji lub też zasad mających na celu zapobieganie i zwalczanie chorób zakaźnych i epidemii. Kompetencja Min. Zdr. określona w art. 42 ustawy o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń, co do zlecania w drodze umowy realizacji zadań z zakresu ochrony zdrowia przed zakażeniami i chorobami zakaźnymi nie jest wystarczająca w celu zapewnienia jednostkom bezpieczeństwa zdrowotnego. Kierowanie do pracy przy zwalczaniu epidemii przez Min. Zdr. w zasadzie każdego, kto jest niezbędny do jej zwalczania jest środkiem wykorzystywanym przez Min. Zdr. do zapewnienia jednostkom bezpieczeństwa zdrowotnego.