Dowody doręczenia elektronicznego w ogólnym postępowaniu administracyjnym - Kwiatek, Błażej (Studia Prawnoustrojowe, 2024)
Po wejściu w życie obowiązku stosowania przepisów ustawy o doręczeniach elektronicznych w ogólnym postępowaniu administracyjnym doręczenia powinny być realizowane w pierwszej kolejności przy wykorzystaniu publicznej usługi rejestrowanego doręczenia elektronicznego (doręczenie elektroniczne). W ramach tego sposobu doręczenia – podobnie jak w przypadku doręczenia publiczną usługą hybrydową (doręczenie elektroniczno-tradycyjne) oraz doręczenia przesyłką rejestrowaną, przez swoich pracowników lub przez inne upoważnione osoby lub organy (doręczenie tradycyjne) – wystawiane są dowody, świadczące o przebiegu tego procesu. Celem publikacji jest omówienie rodzaju, konstrukcji oraz charakteru prawnego dowodów doręczenia elektronicznego wystawianych w publicznej usłudze rejestrowanego doręczenia elektronicznego, w szczególności dowodu wysłania i otrzymania, w kontekście porównania do dowodów sporządzanych przy doręczeniu tradycyjnym realizowanym przesyłką rejestrowaną. Przeprowadzona analiza przemawia za uznaniem, że dowody doręczenia elektronicznego są w ogólnych założeniach porównywalne do dowodów doręczenia tradycyjnego, ale na poziomie szczegółowym występują nawet znaczące różnice.