Zagadnienia intertemporalne na tle nowych rozporządzeń o wynagrodzeniach biegłych w procedurach karnej i cywilnej - Guzik-Makaruk, Ewa M.; Kaszubski, Michał P.; Wiszowaty, Wojciech (Studia Prawnoustrojowe, 2024)
Celem i treścią opracowania jest ocena możliwych skutków intertemporalnych dwóch rozporządzeń regulujących rozliczenia z biegłymi w obu podstawowych procedurach – karnej i cywilnej. Niezależnie od pozytywnej oceny samego faktu podjęcia działalności legislacyjnej przez prawodawcę resortowego i uregulowania kwestii niezwykle istotnych dla samych biegłych po długim okresie bezczynności, to jednak postanowienia intertemporalne obu rozporządzeń wymagają krytycznego spojrzenia z uwagi na możliwe poważne skutki dla budżetów podmiotów zasięgających opinii biegłych. Autorzy stwierdzają brak spójności i możliwe różnice interpretacyjne, które muszą być rozwiązane przez praktykę stosowania prawa, a być może niezbędne jest działanie prawodawcy. Pominięto natomiast w całości ocenę pozostałych uregulowań rozporządzeń, które zasługują na odrębną i obszerną analizę.