Zagadnienie przemocy na przykładzie wybranych orzeczeń Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w sprawach przeciwko Polsce - Wawrzecka, Justyna (Studia Prawnoustrojowe, 2024)
Przemoc stanowi niepożądane zjawisko będące przedmiotem zainteresowania nauk społecznych, w tym również nauk prawnych, a w pewnych sytuacjach może stanowić naruszenie praw człowieka i podstawowych wolności. Przedmiotem badań w niniejszym artykule uczyniono działania lub zaniechania organów państwa powiązane z występowaniem zjawiska przemocy, mogące stanowić naruszenie zobowiązań ciążących na Polsce w zakresie ochrony praw człowieka. Celem artykułu uczyniono natomiast relacje pomiędzy występowaniem przemocy, obowiązkiem przestrzegania przez Państwo zobowiązań międzynarodowych z zakresu praw człowieka a konsekwencjami bierności lub nieprawidłowego stosowania prawa przez państwo, które może przerodzić się w naruszenie zobowiązań wynikających z Konwencji o ochronie praw człowieka i podstawowych wolności. W artykule analizie poddano dwa orzeczenia Europejskiego Trybunału Praw Człowieka, wydane w sprawie P. i S. przeciwko Polsce oraz w sprawie M.C. przeciwko Polsce. W orzeczeniach tych wobec Skarżących – Ofiar przemocy fizycznej, seksualnej oraz psychicznej, organy państwowe dopuściły się wielu naruszeń praw człowieka. Do naruszeń tych należy zaliczyć naruszenie zakazu tortur, naruszenie prawa do prywatności czy też naruszenie zakazu pozbawiania wolności. Z zaprezentowanego opracowania można wywnioskować, iż zjawisko przemocy stanowi przedmiot zainteresowania praw człowieka, a działania lub zaniechania, które można przypisać organom państwowym mogą wpływać na niewykonywanie zobowiązań wynikających z umów międzynarodowych przez Polskę, naruszając tym samym postanowienia Konwencji o ochronie praw człowieka i podstawowych wolności. Należy podkreślić, iż wprawdzie zaprezentowane orzeczenia ETPC są orzeczeniami wydanymi dość dawno to zaprezentowane w nich tezy nie straciły na aktualności. Zjawisko przemocy występuje nadal i nadal mamy do czynienia z zaniechaniami lub działaniem organów stanowiącymi naruszenie praw człowieka. Z pewnością pożądane byłoby uchwalenie norm prawnych wyznaczających standardy postępowania w sprawach, w których występuje przemoc tak aby były one zgodne z wiążącymi Państwo umowami międzynarodowymi z zakresu praw człowieka.