Financing green technologies through State aid – between the right to a clean environment and economic pragmatism - Kociubiński, Jakub (Studia Prawnoustrojowe, 2024)
Konieczność przeciwdziałania postępującej degradacji środowiska naturalnego stała się jednym z priorytetów Unii Europejskiej. Wysiłki w tym kierunku są realizowane przez w ramach zestawu polityk i inicjatyw prawodawczych łącznie określanych jako Zielony Ład. Docelowo Europejska gospodarka ma stać się bezemisyjna oraz uniezależnić się od paliw kopalnych. Wymaga to opracowania i wdrożenia całego szeregu zielonych technologii, które często są jeszcze eksperymentalne lub kosztowne, stąd konieczne staje się zaangażowanie pomocy państwa. W tym kontekście celem niniejszego artykułu jest przedstawienie relacji między Traktatowymi imperatywami wspierania ochrony środowiska i utrzymania konkurencyjności gospodarki europejskiej. Prowadzona analiza ma za zadanie udowodnić hipotezę artykułu, że istniejący interpretacyjny standard dotyczący oceny wpływu środka pomocowego na handel i konkurencje otwiera drogę do nadużyć, gdzie państwa mogą tworzyć niektórym przedsiębiorstwom nieuczciwą przewagę konkurencyjną wykorzystując uzasadnienie konieczności ochrony środowiska jako carte blanche dla subsydiowania.