U progu zmian. Projekt wprowadzenia testamentu audiowizualnego do polskiego porządku prawnego - Pawłowska, Izabela (Studia Prawnoustrojowe, 2024)
Postęp technologiczny wpływa na wiele dziedzin życia. Nie bez wpływu pozostaje, także na regulacje prawne, które nie nadążają za zmianami. W wielu dziedzinach życia widoczna jest również tendencja do ułatwiania pewnych czynności i formalności. Polski projektodawca, proponuje wdrożenie do porządku prawnego pewnej nowości, o której jednak mówi się już od wielu lat, zarówno w Polsce, jak i poza jej granicami. Do tej pory, żaden z europejskich krajów nie wprowadził do swojego porządku prawnego oficjalnego testamentu audiowizualnego, ma się to zmienić, za sprawą propozycji polskiego Ministerstwa Sprawiedliwości. Celem niniejszego artykułu jest przeanalizowanie propozycja polskiego projektodawcy dotyczącej wprowadzenia testamentu audiowizualnego. Autorka zweryfikuje kierunek zmian, w kontekście innych możliwości, przede wszystkim w zakresie formy testamentu audiowizualnego. Poruszone zostaną kwestie związane z potencjalnym ryzykiem dotyczącym zmiany prawa w tym zakresie, a także korzyści, które proponowana zmiana może przynieść oraz korzyści, których proponowana zmiana nie przyniesie z uwagi na kształt proponowanych rozwiązań. Autorka podejmie próbę oceny zmiany polskiego prawa spadkowego w kontekście testamentu audiowizualnego oraz zweryfikuje cel przyszłej nowelizacji.