Usługa „Jakość powietrza” w aplikacji mObywatel – uwagi z perspektywy prawno-środowiskowej - Skóra, Agnieszka; Skóra, Marcin (Studia Prawnoustrojowe, 2024)
Celem opracowania jest analiza usługi „Jakość powietrza”, dostępnej od września 2023 r. w aplikacji mObywatel 2.0. Artykuł jest pierwszym w literaturze prawa i w literaturze chemicznej opracowaniem dotyczącym badanego zagadnienia. Opracowanie ma charakter interdyscyplinarny, uwzględniając zarówno aspekty prawne, jak i środowiskowe, co pozwala na szerokie przedstawienie istoty i praktycznej przydatności tej usługi. Aplikacje mobilne w administracji publicznej w Polsce są stosunkowo nowym zjawiskiem. Stąd też rozważania rozpoczynają uwagi na temat ogólnych kwestii związanych z aplikacjami mobilnymi wykorzystywanymi przez organy administracji publicznej do świadczenia usług online. Następnie przedstawiono kluczowe aspekty dotyczące aplikacji mObywatel, w tym zasady umieszczania w niej usług, krąg jej użytkowników oraz procedurę dodawania nowych usług. Tło to umożliwia realizację podstawowego celu pracy, jakim jest szczegółowa charakterystyka usługi „Jakość powietrza”, także w kontekście innych mobilnych aplikacji monitorujących zanieczyszczenie powietrza. Znaczenie tej problematyki jest istotne z kilku powodów, m.in. ze względu na rewolucyjny charakter aplikacji mobilnych jako narzędzi dostępu do usług publicznych oraz planowane wprowadzenie europejskiego portfela tożsamości cyfrowej, który ma usprawnić korzystanie z usług online w całej Unii Europejskiej. Ważnym aspektem jest też rosnące znaczenie ochrony klimatu i jakości powietrza. Redukcja pyłów zawieszonych, takich jak PM10 i PM2,5, jest kluczowa dla ograniczenia skutków globalnego ocieplenia oraz poprawy zdrowia ludzkiego i ekosystemów. Poprawa jakości powietrza wspiera adaptację społeczeństw i środowisk naturalnych do zmian klimatycznych.