Samorządy zawodowe jako wspólnota osób wykonujących ten sam zawód - Smarż, Joanna (Studia Prawnoustrojowe, 2024)
W demokratycznym państwie prawa samorządy zawodowe zrzeszające osoby wykonujące zawody zaufania publicznego odgrywają istotną rolę, stanowiąc wyraz decentralizacji administracji publicznej. Przepis art. 17 ust. 1 Konstytucji RP, stanowiąc podstawę tworzenia samorządów zawodowych, przyznaje im dwa rodzaje zadań tj.: reprezentację osób wykonujących dany zawód zaufania publicznego oraz sprawowanie pieczy nad należytym wykonywaniem zawodu, w granicach interesu publicznego i dla jego ochrony. Pomimo że ratio legis tworzenia samorządów zawodowych jest piecza, czyli nadzór nad należytym wykonywaniem zawodu przez ich członków, należy pamiętać też o drugiej grupie zadań polegających na reprezentacji swoich członków wobec osób trzecich, w tym wobec władz publicznych. Celem artykułu jest analiza zadań związanych z reprezentacją przedstawicieli zawodu zaufania publicznego, które pomijane są niejednokrotnie w literaturze. Tymczasem funkcja ta potwierdza wspólnotowy charakter samorządu, jako społeczności osób wykonujących zawód zaufania publicznego.