Relacje między prawami człowieka a administracją publiczną – wybrane aspekty - Dąbrowska, Anna (Studia Prawnoustrojowe, 2024)
Celem artykułu jest zbadanie teoretycznych podstaw relacji między prawami człowieka a administracją publiczną oraz omówienie wybranych aspektów tej relacji. Punktem wyjścia czynionych rozważań jest założenie, że ochrona praw człowieka jest fundamentem demokratycznego państwa prawa, a administracja publiczna odgrywa w tych działaniach kluczową rolę poprzez tworzenie, wdrażanie i egzekwowanie przepisów prawa, zapewniając ich legalność i przejrzystość. Autorka omawia wpływ praw człowieka na politykę publiczną i konieczność zachowania zgodności przepisów z międzynarodowymi standardami. Podkreśla także znaczenie edukacji i kultury w promowaniu praw człowieka oraz rolę administracji w szkoleniu urzędników i budowaniu współpracy z organizacjami pozarządowymi. Zwraca uwagę na fakt, że kontrola administracyjna jest kluczowa w monitorowaniu przestrzegania praw człowieka, wskazuje również, że poszanowanie tych praw przez administrację publiczną jest priorytetem w procesie budowania zaufania społecznego, legitymacji demokratycznej oraz zrównoważonego rozwoju. Przestrzeganie praw człowieka przyczynia się do podwyższenia poziomu edukacji, zdrowia i dobrobytu obywateli oraz stabilności społecznej i gospodarczej.