Zmiany w zakresie stosowania środka poprawczego w ustawie z dnia 9 czerwca 2022 r. o wspieraniu i resocjalizacji nieletnich. Wybrane problemy teoretyczne i praktyczne - Kotowska, Monika (Studia Prawnoustrojowe, 2024)
Umieszczenie w zakładzie poprawczym jest najsurowszym środkiem stosowanym wobec nieletnich. Autorka analizuje problematykę stosowania środka poprawczego w ustawie o wspieraniu i resocjalizacji nieletnich jako aktu włączonego w ostatnim czasie do polskiego porządku prawnego. Celem opracowania jest omówienie zmian ustawowych w zakresie środka wychowawczego w postaci umieszczenia w zakładzie poprawczym oraz próba oceny skutków praktycznych, jakie wynikły z dwóch lat obowiązywania nowej ustawy. W artykule w pierwszej kolejności omówiono charakter środka w postaci umieszczenia nieletniego w zakładzie poprawczym a następnie przeanalizowano zmiany ustawowe w zakresie jego stosowania oraz teoretyczne i praktyczne implikacje z tym związane. Opracowanie kończy podsumowanie wraz z wnioskami.