Przepadek pojazdu mechanicznego jako środek reakcji państwa za naruszenie przepisów drogowych - Chodorowska, Anna Ewa (Studia Prawnoustrojowe, 2024)
Celem artykułu jest omówienie przepadku pojazdu mechanicznego (art. 44b Kodeksu karnego), wprowadzony przez nowelizację Kodeksu karnego z dnia 7 lipca 2022 r. Ustawa przewiduje, orzeczenie tego przepadku obligatoryjne w dwóch przypadkach, tj. w razie popełnienia przestępstwa z art. 178a lub art. 178 § 3 KK, przy czym w tym pierwszym przypadku sąd ma możliwość odstąpienia od jego orzeczenia. Uchwalone rozwiązania budzą uzasadnione wątpliwości co do ich celowości i proporcjonalności.