Wpływ nowelizacji art. 313 Kodeksu postępowania karnego na zwiększenie skuteczności pociągania do odpowiedzialności sprawców wykroczeń skarbowych - Kurzyński, Michał (Studia Prawnoustrojowe, 2024)
Celem publikacji jest próba przeanalizowania nowelizacji art. 313 § 1 k.p.k. i jej wpływu na postępowanie karne skarbowe w sprawach o wykroczenia skarbowe. Autor publikacji stara się wskazać, że zmiany w przepisach będą miały istotny wpływ na zwiększenie skuteczności finansowych organów postępowania przygotowawczego w zakresie ilości postępowań w sprawach o wykroczenia skarbowe w stosunku do których ze względu na upływający termin na wszczęcie postępowania i dotychczasowe regulacje dochodziło do braku możliwości postawienia zarzutu sprawcy a tym samym obowiązku umorzenia postępowania ze względu na stwierdzenie przedawnienia karalności.