Charakter prawny opłaty za wstęp do muzeum - Brzezicki, Tomasz; Główczewska, Aleksandra (Studia Prawnoustrojowe, 2024)
Przedmiotem opracowania jest ustalenie charakteru prawnego opłaty za korzystanie z muzeum, którą ustala się i nakłada na podstawie przepisów ustawy z dnia 21 listopada 1996 roku o muzeach. Problematyka dotycząca tytułowego zagadnienia nie była dotychczas przedmiotem opracowań. Celem artykułu jest omówienie cech opłaty za wstęp do muzeów oraz wykazanie, że opłata ta nosi cechy daniny publicznej. Autorzy dokonali zwięzłego omówienia pojęcia opłaty w polskim porządku administracyjnoprawnym. Wskazali na kwestię obligatoryjności pobierania opłaty za wstęp do muzeów oraz na czynności związane z ustalaniem wysokości tej opłaty. Zasygnalizowane zostały wątpliwości związane z możliwością zaskarżenia tego rodzaju opłaty lub jej wysokości. Autorzy wskazali na problemy związane z niewłaściwymi rozwiązaniami przyjętymi dla kwestii zwolnień i ulg w omawianej opłacie.