Procedura pushback w świetle polsko-białoruskiego kryzysu granicznego. Głos w dyskusji - Kędzierski, Konrad (Studia Prawnoustrojowe, 2024)
Celem artykułu jest próba syntetycznego przedstawienia aktualnej sytuacji na granicy polsko-białoruskiej w aspekcie procedury pushback w zestawieniu z łamaniem podstawowych praw człowieka i obywatela. Autor w tekście ukazuje oraz ocenia prawnoadministracyjne aspekty procedury pushback analizując przepisy prawa krajowego oraz orzecznictwo sądowe dotyczące tego procesu. W konkluzji wskazuje ze nie da się w sposób jednoznaczny ocenić czy procedura ,,wypchnięcia” stosowana przez polskie służby stojące na straży bezpieczeństwa i porządku publicznego na granicy jest stosowana z pominięciem zasad chroniących prawa człowieka i obywatela. Z pewnością część cudzoziemców która przybyła na granicę polsko-białoruską poszukuje ochrony międzynarodowej dostępu do bezpiecznych i skutecznych procedur uchodźczych. Z drugiej strony biorąc pod uwagę obecną sytuację na granicy i częste incydenty związana choćby z atakami na polskich pograniczników można zaryzykować stwierdzenie, iż jest to element wojny hybrydowej mający na celu wpłynąć negatywnie i destabilizować sytuacje w Polsce. W związku z tym priorytetem państwa polskiego winny być działania zmierzające do stworzenia warunków zapewniających porządek i bezpieczeństwo wewnętrzne na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przy równoczesnym zapewnieniu uchodźcom odpowiednich procedur wynikających z prawa krajowego oraz międzynarodowego.