Naruszenie zasad ochrony interesów w toku uzasadnionych oczekiwań w wybranych przykładach materialnego prawa administracyjnego - Staniszewska, Lucyna (Studia Prawnoustrojowe, 2024)
Artykuł koncentruje się na zagadnieniu ochrony uzasadnionych oczekiwań w relacjach i stosunkach jednostki z administracją publiczną. Celem artykułu jest poszukiwanie odpowiedzi na pytania co sprawia, że oczekiwania są uzasadnione lub, co odróżnia uzasadnione oczekiwania od takich rzeczy jak prawa lub uprawnienia, które są uzasadnione, ale nie są oczekiwaniami, jakie zasady procedury administracyjnej powinny regulować postępowanie administracji publicznej w odniesieniu do uzasadnionych oczekiwań a także czy warto chronić uzasadnione oczekiwania czy interesy w toku. Zasady ochrony interesów w toku czy ochrony uzasadnionych oczekiwań prowadzą do zderzenia się celu administracji, jakim jest zmiana polityki administracji, z potrzebą jednostki do ochrony swojego statusu prawnego, a także z jej oczekiwaniami co do przyszłych działań, jakich może oczekiwać od administracji publicznej. W prawie administracyjnym zarówno zasada ochrony uzasadnionych oczekiwań, jak i interesu w postępie rozumiane są przez pryzmat zasady zaufania obywateli do administracji publicznej przejawiającej się zarówno w stanowieniu prawa, jak i przede wszystkim w jego stosowaniu. Znaczenie tej zasady powinno rosnąć ze względu na coraz większą gwarancyjność postępowania administracyjnego stąd postulować można ich uregulowanie. Pomogłoby to także zrozumieć administrowanym, że zasady te chronią tylko te oczekiwania i interesy, które powstały w oparciu o normy prawne, a nie te, które powstały w wyniku subiektywnych nadziei administrowanego. W realizacji tych zasad idzie bowiem o podtrzymywanie zaufania do administracji, a nie ochronę oczekiwań, które jednostka zdecydowała się pielęgnować na własne ryzyko.