Mapa drogowa podatku akcyzowego na wyroby tytoniowe jako element realizacji polityki podatkowej - Tatara, Andrzej (Studia Prawnoustrojowe, 2024)
W niniejszym opracowaniu zwrócono uwagę na problem wpływu mapy drogowej w podatku akcyzowym i jej roli w kształtowaniu polityki podatkowej Polski. W pierwszej kolejności zwrócono uwagę na pojęcie mapy drogowej, okres jej obowiązywania, a także istotę wprowadzonych nią zmian. Niewątpliwie wprowadzenie z góry określonego zakresu indeksacji stawki kwotowej akcyzy na wyroby tytoniowe i napoje alkoholowe ma istotne znaczenie z perspektywy państwa, a zwłaszcza w kontekście zagwarantowania stabilnego wzrostu dochodów budżetowych. Jednocześnie cele przyświecające mapie miały obejmować również kwestie prozdrowotne. W dalszej części zwrócono uwagę, iż mapa drogowa jest elementem realizacji polityki podatkowej w zakresie określenia z wyprzedzeniem wzrostu stawek podatkowych na napoje alkoholowe i wyroby tytoniowe. Wskazano również, że takie rozwiązanie wpłynęło pozytywnie na przedsiębiorców, którzy mogli zaplanować działania na okres pięciu lat. Zasadniczym celem artykułu jest wykazanie, że mapa drogowa stanowiła element realizacji polityki podatkowej, które to działanie państwa jest znacząco utrudnione z uwagi na zakres harmonizacji podatku akcyzowego.