Kilka uwag o człowieku w prawie administracyjnym - Krawiec, Grzegorz (Studia Prawnoustrojowe, 2024)
W artykule przedstawione zostały wybrane problemy związane z człowiekiem w prawie administracyjnym oraz w nauce prawa administracyjnego w kontekście zagrożeń, jakie obecnie mają miejsce: podważanie godności człowieka, grupowe traktowanie człowieka, ideologie nieprzychylne człowiekowi. Człowiek jest tym, ze względu na kogo prawo administracyjne funkcjonuje. Jednocześnie ważne jest to, by rozumieć człowieka jako osobę ludzką. Stąd też istotne jest to, by posługiwać się słowem człowiek/osoba, a nie: jednostka. Zadaniem nauki administracji jest obrona wartości człowieka i jego godności. Celem artykułu jest zaś nie tylko wskazanie tych wybranych zagrożeń, ale także uświadomienie przedstawicielom nauki prawa administracyjnego, by w swojej pracy naukowej byli ich świadomi.