Realizacja polityki finansowej na rzecz zdrowia poprzez podatek od napojów słodzonych (opłatę od środków spożywczych) w Polsce - Zawadzka-Pąk, Urszula Kinga (Studia Prawnoustrojowe, 2024)
Z dniem 1 stycznia 2021 r. w wyniku nowelizacji ustawy z dnia 11 września 2015 r. o zdrowiu publicznym, wzorem kilkudziesięciu innych państw, wprowadzono w Polsce opłatę od środków spożywczych, która de facto składa się z podatku od napojów słodzonych oraz z podatku od napojów zawierających taurynę i kofeinę. W uzasadnieniu do ustawy wprowadzającej nową daninę publiczną wskazano, że „zasadniczym celem projektu ustawy jest wykorzystanie polityki fiskalnej jako narzędzia służącego promocji prozdrowotnych wyborów konsumentów.” W nawiązaniu do powyższego, za cel artykułu przyjęto ustalenie celów, jakie powinien realizować podatek od napojów słodzonych, tak by był instrumentem prawidłowej polityki finansowej na rzecz zdrowia. Jako metody badawcze wykorzystano analizę treści i metodę dogmatyczną. We wnioskach stwierdzono, że podatek od napojów słodzonych powinien realizować dwa komplementarne cele, tj. cel motywujący do zmiany szkodliwych zachowań (spożywania napojów słodzonych) oraz cel fiskalny polegający na gromadzeniu środków publicznych przeznaczanych w szczególności na zwalczanie otyłości i chorób nią wywołanych.