Méndez Principles on Effective Interviewing in social services – perspectives for the Czech Republic and Poland - Pavelek , Ondřej; Solodov, Denis (Studia Prawnoustrojowe, 2024)
Opracowane pod auspicjami ONZ Zasady efektywnego przesłuchiwania, znane również jako Zasady Mendeza, promują innowacyjne metody przeprowadzania przesłuchań i wywiadów. Zawarte w nich rekomendacje uwzględniają normy prawa międzynarodowego, powszechnie uznawane gwarancje praw człowieka, jak również najnowsze osiągnięcia nauki i najlepsze praktyki. Poza postępowaniem karnym, Zasady Mendeza mogą być stosowane w innych dziedzinach działalności organów władzy publicznej, takich jak kontrola granicznej czy regulacja kwestii migracji i azylu. Celem artykułu jest zbadanie możliwości zastosowania Zasad Mendeza w sferze pomocy społecznej. Autorzy analizują, w jaki sposób Zasady Mendeza mogą usprawnić realizację zadań w tym zakresie, przyczyniając się do bardziej sprawiedliwych i skutecznych procedur. W Czechach pomoc społeczna podlega standardom uchwalonym w 2007 roku, które kładą nacisk na uwzględnienie indywidualnych potrzeb i poszanowanie godności człowieka, co w pełni koresponduje z kluczowymi założeniami Zasad Mendeza. W Polsce normy prawne w zakresie pomocy społecznej zostały zawarte w Ustawie z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej, która priorytetowo traktuje prawa i godność jednostki, wskazuję na konieczność doskonalenia i rozwoju zawodowego, a tym samym również apeluje do wartości, na których oparte są Zasady Mendeza. Autorzy dochodzą do wniosku, że implementacja Zasad Mendeza w dziedzinie pomocy społecznej może ułatwić nawiązywanie korzystnych, bardziej harmonijnych relacji z beneficjantami poprzez poszanowanie godności ludzkiej, uwzględnienie różnorodności i indywidualnych potrzeb, a w konsekwencji poprawić skuteczność całego systemu pomocy społecznej.