Filozofia podatku VAT - Kobylski, Piotr (Studia Prawnoustrojowe, 2025)
Niniejsze opracowanie poświęcone jest filozofii podatku VAT. Zdaniem autora niniejszego opracowania wątpliwości z punktu widzenia bezpieczeństwa prawnego podatnika może budzić ograniczony system wartości uważanych za odpowiednie dla podmiotu stosującego prawo. Można zadać pytanie, czy podatnik może czuć się zaniepokojony regulacjami podatku VAT z powodu harmonizacji podatków pośrednich. Wydaje się, że problem tkwi nie w uwspólnotowieniu prawa, ale w nadużywaniu roli ustawodawcy chcącego za wszelką cenę chronić interes fiskalny państwa. Prawo podatkowe powinno mieć swoją płaszczyznę aksjologiczną i wyrażać się uniwersalnymi wartościami. W związku z powyższym celem opracowania jest analiza i ocena podatku VAT w obliczu współczesnych wyzwań etyki. Opracowanie zmierza ku konkluzji, iż rzeczą niedopuszczalną z punktu widzenia demokratycznego państwa prawnego, a więc także szeroko ujętych podstaw etycznych jest tworzenie prawa podatkowego, które pozwala organom podatkowym odbierać podatnikom prawa w majestacie walki z nadużyciami w podatku VAT. De lege ferenda potrzebne są zmiany, które pozwolą poszerzać dobrobyt społeczny, zachowując prawidłowy rozkład ciężaru podatku między uczestnikami obrotu gospodarczego, bowiem de lege lata obowiązują regulacje, które poszerzają uprawnienia aparatu państwa, naruszając fundament zasady neutralności podatku VAT.