Antykoncepcja postkoitalna jako środek antyprokreacji a kwestie odpowiedzialności karnej – rozważania prawne - Borkowska-Sęk, Katarzyna (Studia Prawnoustrojowe, 2025)
Prawa reprodukcyjne bez wątpienia należą do podstawowych praw człowieka. Niemniej jednak, w kontekście ochrony życia poczętego, zakres praw reprodukcyjnych to kwestia kontrowersyjna. Ustawodawca musi stworzyć regulacje prawne dotyczące m.in. aborcji, które uwzględnią interesy różnych grup społecznych. Jednym z problemów, które należy rozważyć w kontekście antyprokreacji, jest antykoncepcja postkoitalna. Przedmiotem niniejszych badań uczyniono antykoncepcję awaryjną, a w szczególności prawne uregulowania dotyczące jej stosowania. Cel pracy stanowiło wykazanie, że antykoncepcja awaryjna nie stanowi w świetle prawa środka poronnego. Hipotezę badawczą sformułowano w następujący sposób: w świetle prawa antykoncepcja postkoitalna stanowi środek zapobiegania ciąży i nie jest środkiem aborcyjnym. W przeprowadzonych badaniach posłużono się teoretyczno-prawną metodą badań, jednocześnie analizując opisywane zagadnienia także w kontekście opracowań medycznych.