Financial assistance for local government entities under Special Accession Programme for Agricultural and Rural Development (SAPARD) in the Warmian-Masurian Voivodeship - Kazimierczuk, Marcin; Sokalska, Edyta (Studia Prawnoustrojowe, 2025)
Specjalny Przedakcesyjny Program na Rzecz Rozwoju Rolnictwa i Obszarów Wiejskich (SAPARD) został opracowany dla krajów kandydujących do Unii Europejskiej, w tym dla Polski i dziewięciu innych państw Europy Środkowo-Wschodniej. Wdrażanie SAPARD było ważnym etapem przygotowań instytucji i beneficjentów w zaangażowanych państwach do przyszłego wykorzystania funduszy strukturalnych i wspólnej polityki rolnej po przystąpieniu do Unii Europejskiej. Celem artykułu jest przedstawienie zakresu wykorzystania pomocy finansowej udzielonej w ramach programu SAPARD w województwie warmińsko-mazurskim (Polska) na rzecz jednostek samorządu terytorialnego, przy wykorzystaniu do analizy danych pochodzących z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Wsparcie uzyskane w tych ramach przez jednostki samorządu terytorialnego przyczyniło się do poprawy infrastruktury wiejskiej. Ten przedakcesyjny mechanizm pomocowy Unii Europejskiej stał się dużą szansą - szczególnie dla województwa warmińsko-mazurskiego - na pielęgnowanie pozytywnych zmian na wsi i w małych miastach, promowanie poprawy gospodarczej i powstrzymanie poważnego kryzysu, który dotknął ten region.